На Море

Аладжа манастир


Карта на местоположение: Аладжа манастир
Местоположение: Скалният Аладжа манастир се намира в границите на природен парк Златни Пясъци, само на няколко километра южно от курортите Ривиера Холидей Клуб и Златни Пясъци. Разстоянието до град Варна е 16 км.

История и обща информация: Името на Аладжа манастир идва от турската дума за пъстър, заради ярките цветове на стенописите, датиращи още от ранното Средновековие. Сведенията за най-ранната история на Аладжа манастир са малко и несигурни. Според някои историци, още през 4-ти век са били направени и заселени примитивни монашески килии. Данни от старохристиянски писатели показват, че християнството в околностите на древния град Одесос било разпространено още през втората половина на I в. Позовавайки се на тези източници някои историци считат, че в скритите скални помещения древните християни са можели необезпокоявано от външни хора да изпълняват своите религиозни обреди. Първите археологически материали се отнасят към ранновизантийската епоха - монети от времето на императорите Юстиниан (5-ти век) и Константин (4-ти век), както и няколко керамични парчета, намерени при разчистването на насипа пред скалите. Тези оскъдни материали все още не дават достатъчно доказателсто, че по това време манастирът наистина вече е съществувал. За по-вероятно се смята, че пещерите са били използувани за убежища по време на варварски нападения или за жилища на бедната част от населението - обитаването на подобни скални помещения е било обичайно за крайбрежната част на Североизточна България. Доказано е, че манастира е придобил своя завършен вид през 12 век.

Монашеските килии, параклисите и общите помещения, разположени на две нива над земята и издълбани директно във варовиковите скали, са свързани чрез външно стълбище. Горния етаж е бил изцяло предназначен за параклиса, докато на долния етаж се помещавали малка църква, стаите на монасите и общите части (дневна, кухня). За съжаление, днес е запазена само малка част от тогавашните стенни рисунки (повечето от които са в параклиса), но усещането от посещението на издълбания в отвесните скали високо над земята манастир е незабравимо. Аладжа манастир е обявен за паметник на културата, на двора има и малък музей. На няколкостотин метра е разположен и подобен манастирски комплекс, наречен Катакомбите. Той има подобни архитектура и история, но запазените му останки са далеч по-малко.

Транспорт: До Аладжа манастир се стига лесно с кола или автобус от град Варна и курорта Златни Пясъци, като разстоянието от спирката е около 1 км.

Най-близки курорти до Аладжа манастир:
Златни Пясъци - 2.10 км.; Ривиера - 2.11 км.; Слънчев Ден - 3.98 км.; Константин и Елена - 5.75 км.; Кранево - 7.94 км.;

Най-близки плажове до Аладжа манастир:
Кабакум - 2.71 км.; Панорама - 4.25 км.; Балтата - 10.01 км.; Галата - 14.66 км.; Фичоза - 16.23 км.;

Най-близки къмпинги до Аладжа манастир:
Горска Фея - 10.05 км.; Леско - 10.72 км.; Лазурен Бряг - 14.21 км.; Райски Кът - 16.15 км.; Свети Георги - 23.87 км.;

Други забележителности в близост до Аладжа манастир:
Ботаническа градина - 17.61 км.; Река Камчия - 30.25 км.; Нос Калиакра - 37.72 км.; Тауклиман - 42.93 км.; Яйлата - 46.56 км.;

© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.