На Море

Беглик Таш


Карта на местоположение: Беглик Таш
Местоположение: Беглик Таш представлява природен феномен от големи мегалити, които в древността са били издълбани от тракийско племе и са използвани за езически обреди. Намира се в близост до черноморския курорт Приморско, встрани от пътя за бившата резиденция и плаж Перла. Намирането не е много лесно, тъй като указателните табели са малко, но посещението на Беглик Таш определено си заслужава, тъй като по историческа стойност и красота мястото се доближава до най-голямото тракийско светилище в България - Перперикон.

История и обща информация: Беглик Таш е името на обширна местност и естествени скални образувания от монолитни блокове, скупчени в края на просторна поляна в гората. Каменните блокове са от вулканичен произход и са се образували от втрърдена магма вседствие изригване от близкия връх Китка. Последният е висок само 215 м. в наши дни, но е бил действащ вулкан през Мезозойската ера. Впоследствие, тракийско племе на име "ести" използва мястото за обреди в култ към Слънцето.

Понастоящем Беглик Таш представлява открит музей, стопанисван от Бургаския исторически музей. През лятото туристите могат срещу малка такса да ползват гид, който да им разкаже за церемониите, които са се извършвали там. От екскурзовода може да се научи, че по повечето мегалити има следи от обработка за целите на тракийските ритуали. На входа на комплекса например, може да се види голям плосък камък с формата на удобно двойно легло, което според археолози се е ползвало за ритуално съвкупление на мъж и жена шамани.

Друго място, което прилича на утроба, показва откъде траките са наблюдавали как слънчевата светлина преминава през малка дупка, символ на единството между Баща Слънце и Майка Природа. Има и един лабиринт от няколко камъни, представляващ едно от предизвикателствата в търсене на избран от племето, който да да бъде обявен за полубог, наречен Херос. Посетителите се приканват да минат през останките от лабиринта, който всъщност представлява много тесен път между надигащите се камъни, за да се очистят от греховете си. Друго предизвикателство част от ритуала е влизането на бъдещия Херос в малка пещера и излизането му от другия край, символизиращо религиозното му раждане като дете на Слънцето и Майката Природа. На един от камъните в края на композицията може да се види и тракийски слънчев часовник.

Транспорт: До Беглик Таш може да се стигне с кола по пътя от Приморско по пътя за резиденция Перла. Преди достигане резиденцията, трабва да се завие вляво по асфалтов път, който влиза в природния резерват Ропотамо. След 3-4 км. има импровизиран паркинг и табела, от които остават още 500 метра по черен път.

Най-близки курорти до Беглик Таш:
Приморско - 4.81 км.; Китен - 8.30 км.; Дюни - 8.38 км.; Лозенец - 11.83 км.; Созопол - 13.15 км.;

Най-близки плажове до Беглик Таш:
Устието на Ропотамо - 2.04 км.; Перла - 3.74 км.; Аркутино - 4.02 км.; Алепу - 6.45 км.; Царски плаж - 14.64 км.;

Най-близки къмпинги до Беглик Таш:
Атлиман - 7.86 км.; Витоша - 7.87 км.; Китен - 9.51 км.; Веселие - 9.59 км.; Смокиня - 10.30 км.;

Други забележителности в близост до Беглик Таш:
Река Ропотамо - 2.23 км.; Алепу - 6.48 км.; Поморийско Езеро - 30.70 км.; Река Велека - 32.06 км.; Силистар - 37.83 км.;

Забележителност Беглик Таш е известна още като Бегликташ.
© 2010 - 2018 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.