На Море

Ботаническа градина


Карта на местоположение: Ботаническа градина
Местоположение: Ботаническата градина лежи в сърцето на морския град и курорт Балчик, който от своя страна е разположен в красив залив на 31 км. северно от град Варна.

История и обща информация: Впечатлена от естествената красота на района около град Балчик, румънската кралица Мария построила лятна резиденция и ботаническа градина там. Това се е случило 8 години след края на Първата световна война, когато Балчик е бил присъединен към територията на Румъния. Освен високо извисяващия се дворец и заобикалящата го градина, комплексът включва също параклис, в който още се пази сърцето и следвайки нейното завещание, вила, първоначално предназначена за настаняване на румънски аристократи, както и красив каменен престол под старо дърво, където Кралица Мария обичала да гледа залеза на слънцето. Живописният парк, наречен Тенха Вува (на румънски - Тихото гнездо), е проектиран и аранжиран в периода 1924-1936 по проект на френски дизайнер на градини Жул Жанин. Кралицата, с поетичен прякор Кармен Силва, е починала през 1938 г., само две години преди района да е върнат обратно към територията на България. Тогава комплексът е обявен и за паметник на културата.

Двърецът с прилежащата градина комбинират по удивилен начин различни стилове - Български, Молдовски, Мавритански и Ориенталски. Паркът е имитация на известния Критски лабиринт, като всички камъни от конструкцията на църквата са от остров Крит. Повечето посетители твърдят, че Градината на Алах е най-красивата, въпреки че без съмнение алеите с настилка от воденични камъни и огромни делви, пренесени от Мароко, също са спиращи дъха.

Понастоящем в Ботаническата градина има над 3000 редки и екзотични растения, включително над 200 дървесни вида, приказни цветя и уникална колекция от около 250 вида кактуси (последната представлява втората по значимост колекция в Европа). При това положение не е изненадващо, че паркът е включен като част от учебните съоръжения на Софийския университет през 1955. Освен студенти, комплексът приветства по над половин милион туристи през всеки летен сезон.

Транспорт: Има регулярни автобусни линии между Балчик и близките градове Добрич и Варна и курорта Албена. Освен автобусите, има много маршрутни и обикновени таксита, както и воден транспорт от Балчик до Варна и Албена.

Най-близки курорти до Ботаническа градина:
Балчик - 2.67 км.; Албена - 6.68 км.; Кранево - 10.07 км.; Каварна - 15.84 км.; Златни Пясъци - 15.95 км.;

Най-близки плажове до Ботаническа градина:
Балтата - 7.79 км.; Панорама - 13.41 км.; Кабакум - 19.01 км.; Болата - 26.24 км.; Галата - 32.05 км.;

Най-близки къмпинги до Ботаническа градина:
Леско - 7.20 км.; Горска Фея - 7.78 км.; Свети Георги - 8.35 км.; Лазурен Бряг - 31.81 км.; Райски Кът - 33.50 км.;

Други забележителности в близост до Ботаническа градина:
Аладжа манастир - 17.61 км.; Нос Калиакра - 26.14 км.; Тауклиман - 29.53 км.; Яйлата - 32.56 км.; Нос Шабла - 40.21 км.;

Забележителност Ботаническа градина е известна още като Двореца в Балчик.
© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.