На Море

Река Велека


Карта на местоположение: Река Велека
Местоположение: Река Велека извира от регион в Турция, разположен много близо до Българо-Турската граница. Преди вливането си в Черно Море, реката лъката лъкатуши през девствената природа на резерват Странджа планина. Устието и е особено красиво по начина по който Велека се промъква в морето - под сравнително широка ивица пясък и голяма скала до нея. Разположено е на 4 км. южно от град Ахтопол и веднага след северния край на курортното селище Синеморец.

История и обща информация: Река Велека е една от най-романтичните и екологично чисти реки на страната. Мъгливият кожух над водите и в ранните сутрешни часове е незабравима гледка. Велека е неразделна част от природен парк Странджа и е един от ключовите прелести на района заедно с граничната Резовска река. Планината е обявена за природен парк през 1995 г. и е най-големият и същевременно един от най-слабо проучените в България, което обяснява богатството на дивата природа. В планината има много пещери (особено в западната и част), следи от древни цивилизации (като каменни фигури, слънчеви дискове, издълбани в камък, тракийски долмени, крепостни стени, прабългарски светилища и др.)

Преди време, пътят за Турция е преминавал покрай Велека и според местните легенди районът все още крие ненамерени съкровища и злато. Едно от най-популярните места по поречието на реката е село Кости, което привлича туристи поради автентичния си древен дух и начин на живот, включващ и запазването на старите обичаи, като например нестинарските танци. Вилният комплекс Чучуринката, който се намира на брега на реката на 5 км от с. Граматиково, е популярен и сред туристите със спокойствието на заобикалящата го природа и примитивния комфорт, който вилите предлагат. Електричество във вилите се генерира от големи генератори, а водата се доставя от близкия извор. Вилите са оборудвани с печки и камини и са използваеми целогодишно.

Транспорт: Всекидневно има няколко автобуса от Ахтопол до Синеморец и съответно до устието на река Велека. При хубаво време шестте километра могат да се минат и пеш покрай живописния път.

Най-близки курорти до Река Велека:
Синеморец - 0.75 км.; Ахтопол - 4.39 км.; Резово - 5.86 км.; Варвара - 8.28 км.; Царево - 15.22 км.;

Най-близки плажове до Река Велека:
Устието на Велека - 0.23 км.; Липите - 2.69 км.; Листи - 4.52 км.; Силистар - 5.83 км.; Делфин - 6.27 км.;

Най-близки къмпинги до Река Велека:
Силистар - 5.85 км.; Делфин - 5.98 км.; Нестинарка - 13.10 км.; Арапя - 17.53 км.; Юг - 22.16 км.;

Други забележителности в близост до Река Велека:
Силистар - 5.78 км.; Река Резовска - 10.46 км.; Беглик Таш - 32.06 км.; Река Ропотамо - 34.15 км.; Алепу - 38.44 км.;

© 2010 - 2018 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.