На Море

Река Камчия


Карта на местоположение: Река Камчия
Местоположение: Устието на река Камчия се намира на 34 км. от град Варна, или по средата на бреговата линия между Варна и курортния град Бяла.

История и обща информация: Устието на река Камчия е едно от най-красивите места на Българското черноморие. Регионът е известен със своите диви плажове, започващи от местност Палеца на север и свършващи до нос близо до село Шкорпиловци на юг. В непосредствена близост до устието има и сравнително нов хотелски комплекс.

Река Камчия се образува от сливането на две по-малки реки, извиращи от източна Стара Планина - Луда Камчия и Голяма Камчия. Слизайки надолу от Балкана, Камчия често разлива водите си в долината и по този начин се създава подобна на джунгла растителност, наречена Лонгоза, в която има изобилие от тропическа флора. Освен различни дървета и храсти, там растат и папрати, тръстика и жълти водни лилии. Това често наводнявано място е под закрилата на ЮНЕСКО. Резерватът е широк 5 км. и дълъг около 40 км., като обхваща цялата лонгозна гора до устието на реката. В района може да се видят сърни, елени, диви котки, глигани, ястреби, орли. В близост е и защитена местност "Камчийски пясъци", заемаща 372.6 ха. Тя обхваща основната част от най-обширните по площ пясъчни дюни по българското черноморие.

Някога река Камчия е била известна като Панисос, а по-късно славяните и дават името Тича. За сегашното име се смята, че произлиза от Кумански. На левия бряг римляните построили крепост наречена Ерите.

Транспорт: Има регулярен автобусен транспорт от Варна. Водният транспорт по реката също е на често през летния сезон.

Най-близки курорти до Река Камчия:
Камчия - 1.25 км.; Шкорпиловци - 6.60 км.; Бяла - 16.22 км.; Варна - 21.78 км.; Обзор - 22.43 км.;

Най-близки плажове до Река Камчия:
Камчия - 0.93 км.; Камчийски пясъци - 2.18 км.; Шкорпиловци - 7.55 км.; Паша дере - 10.12 км.; Кара дере - 12.04 км.;

Най-близки къмпинги до Река Камчия:
Сирена - 0.08 км.; Романтика - 0.29 км.; Рай - 1.61 км.; Пирин - 1.97 км.; Райски Кът - 14.13 км.;

Други забележителности в близост до Река Камчия:
Аладжа манастир - 30.25 км.; Нос Емине - 35.70 км.; Ботаническа градина - 47.39 км.; Поморийско Езеро - 54.60 км.; Нос Калиакра - 60.54 км.;

© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.