На Море

Река Ропотамо


Карта на местоположение: Река Ропотамо
Местоположение: Устието на река Ропотамо е разположено приблизително по средата на брега, свързващ ваканционно селище Дюни и морския курорт Приморско, на около 45 км. южно от град Бургас.

История и обща информация: Река Ропотамо извира в планината Странджа на около 50 км. западно от устието. Самото устие е широко 30 метра и е предпочитано място за местните рибари. Реката е кръстена на гръцката богиня Ро, което означава "тичам" (а "потамо" означава река). Легендата разказва, че богинята била толкова очарователна и пеела толкова красиво, че успяла да убеди пирати да напуснат района в мир.

Река Ропотамо е особено известна с нежните си водни лилии. Плаването с лодка в нея и разходката по брега са незабравимо преживаване. В долната част на реката може да се наемат туристически лодки. Природата тук е спираща дъха с изобилието на растителни видове и фауна, впечатляващи скални образувания (като т.нар. Лъвската глава, лежаща на десния бряг на реката и малки пещери. Района на река Ропотамо е дом на над 100 екземпляра от Червената книга за застрашени видове, поради което е обявен за природен резерват през 1940 г. Със своята площ от около 1000 хектара, това е и една от най-големите зашитени местности в България.

Сред най-атрактивните представители на местната фауна са големия белоопашат орел с размах на крилата над два метра, както и бухалите, част от които вият гнезда в споменатата скала Лъвската глава. Освен за природолюбители, района е атрактивен и за ловци. Основните видове дивеч са благородни елени, лопатари, глигани, сърни, вълци, лисици и чакали. Пътят на прелетните птици "Виа Понтика" също преминава над територията на резерват Ропотамо, което обяснява наличието и на различни видове патици, гъски и бекаси. Последните са предпочитана мишена за чуждестранните ловци, посещаващи района през есенните и зимните месеци.

Транспорт: Малкия пристан за туристически лодки е разположен до главния път на южното черноморие. Повечето регулярни автобусни линии, свързващи град Бургас с южните курорти, минават покрай устието на Ропотамо и оставят туристи там.

Най-близки курорти до Река Ропотамо:
Приморско - 6.11 км.; Дюни - 6.26 км.; Китен - 9.93 км.; Созопол - 11.19 км.; Лозенец - 13.73 км.;

Най-близки плажове до Река Ропотамо:
Устието на Ропотамо - 0.69 км.; Аркутино - 1.81 км.; Алепу - 4.30 км.; Перла - 4.99 км.; Царски плаж - 12.48 км.;

Най-близки къмпинги до Река Ропотамо:
Веселие - 7.55 км.; Смокиня - 8.29 км.; Каваци (Каваците) - 8.85 км.; Атлиман - 9.38 км.; Витоша - 9.46 км.;

Други забележителности в близост до Река Ропотамо:
Беглик Таш - 2.23 км.; Алепу - 4.30 км.; Поморийско Езеро - 28.82 км.; Река Велека - 34.15 км.; Силистар - 39.93 км.;

© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.