На Море

Тауклиман


Карта на местоположение: Тауклиман
Местоположение: Местността Тауклиман (буквално означаващо Птичи залив на турски) лежи на 16 км. северно от град Каварна и 61 км. от град Варна, непосредствено до курорта Русалка. Тук брегът е назъбен от малки заливи, покрити с пясък, малки и големи камъни и дори скали.

История и обща информация: Тауклиман е един многото приордни резервати по Българското крайбрежие. Няколко пясъчни тераси водят стъпка по стъпка като стълба към назъбения скалист бряг, около който има и доста малки екзотични островчета. Самото езеро Тауклиман, наричано от местните още Наневска Тузла, лежи на най-ниската такава тераса.

По време на сезонните миграции, езерото привлича стотици птици, които спират за почивка и за храма. В такъв период Тауклиман се превръща в истински птичи рай. Освен за преминиващи, скалните масиви и склонове, покрити с гъсти насаждения, дават подслон и за птици като бухали, сови и мишелови, както и за застрашени от изчезване влечуги. Все пак, броят на местните птици намалява значително през последните години, откакто започва да функционира близкия курорт Русалка.

В околността могат да се видят останки от езически светилища, селища, датиращи от Средновековието, римска крепост от 5 век сл.н.е., кръгли каменни съоръжения, използвани за производството на вино и др. Кристално чистите води, със скритите в тях останки от древни времена и големия брой представители на морската флора и фауна, правят мястото изключително притегателно за гмуркачи. За съжаление, отпадъчните води на курорта Русалка се изливат директно в езерото, нанасяйки огромни щети на местната екосистема и придават жълти, кафяви и зеленикави нюанси на водата му.

Транспорт: До Русалка може да се стигне с кола или автобус. От курорта до Тауклиман се стига пеш за няколко минути.

Най-близки курорти до Тауклиман:
Русалка - 0.36 км.; Шабла - 13.93 км.; Каварна - 14.18 км.; Крапец - 24.19 км.; Балчик - 28.27 км.;

Най-близки плажове до Тауклиман:
Болата - 4.96 км.; Шабленска Тузла - 18.64 км.; Езерец - 20.70 км.; Карвуна - 26.31 км.; Дуранкулак - 33.77 км.;

Най-близки къмпинги до Тауклиман:
Добруджа - 18.51 км.; Свети Георги - 21.18 км.; Карвуна - 25.67 км.; Космос - 31.98 км.; Леско - 35.52 км.;

Други забележителности в близост до Тауклиман:
Яйлата - 3.93 км.; Нос Калиакра - 6.58 км.; Нос Шабла - 16.07 км.; Дуранкулашко езеро - 28.53 км.; Ботаническа градина - 29.53 км.;

Забележителност Тауклиман е известна още като Птичи Залив, Наневска Тузла.
© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.