На Море

Албена


Карта на местоположение: Албена
Разстояние от Албена до най-близкото летище: 32 км.

Местоположение: Албена е популярен черноморски курорт, разположен 32 км. северно от Варна и само 12 км. югозападно от Балчик, на дълъг участък пясък в откритата северна част на Варненския залив. Застрояването на курорта започва през 1968 г., което го прави един от най-модерните градове почивка по българското крайбрежие. Комплексът се намира под сравнително висок хълм и е особено очарователен покрай близката гора Балтата, част от която е обявена за защитена територия. Последната се нарича Батова гора, кръстена на река Батова, в долината на която тя расте. Архитектурата на Албена представя един от урбанистичните модели на Валтер Гропиус, тъй като повечето хотели имат терасовидна структура предназначена да предоставя възможно повече слънце за гостите през летните дни. На север брегът е стръмен и е оформен от специфичните за района жълт пясъчен камък и варовикови скали. Тези скали са били и основен източник на материали при строителството на курорта.

История: Според някои легенди, Овидий е дошъл на мястото на днешна Албена на път за мястото на неговото изгнание - Томис (днешния град Констанца в Румъния). Името на курорта идва от надаранета с необикновена красота едноименна героиня на големия български писател Йордан Йовков.

Забележителности: Близо до Албена е село Оброчище със своята добре запазена крепост, датираща от Османски времена. Наблизо е и село Кранево, където се намират останки от антична крепост. Освен с тази крепост, Кранево е атрактивно и с минералните си извори. Морският бряг между Албена и Кранево е висок и изключително живописен със своите стръмни скални образувания. Кранево е и добра алтернатива на Албена за настаняване с далеч по-ниските си цени и големият избор на части квартири. В същото време, неговата близост до Албена го прави подходящо за туристите, които желаят да се насладят на прекрасните плажове на Албена. Освен Кранево, в близост до Албена има и три къмпинга, където се предлага настаяване в бунгала и палатки.

Връзки към забележителности в близост до Албена:
Ботаническа градина - 6.68 км.; Аладжа манастир - 11.49 км.; Нос Калиакра - 31.34 км.; Тауклиман - 35.39 км.; Яйлата - 38.63 км.;

Инфраструктура: Албена предлага отлични условия за спорт, които освен от почиващите могат да се използват и от български и чуждестранни спортисти през цялата година. Комплексът е богат на тенис кортове, плувни басейни, детски площадки, мини-голф игрища и др. Туристите могат да наемат и велосипеди, лодки, джетове, яхти и водни колела, има възможност и за езда. Курортът разполага и с отлични спа и медицински центрове с високо квалицифиран персонал. Минералните извори в Албена са с температура около 30 градуса и с ниско ниво на минерализация (с основни елементи калций, магнезий и сяра)

Настаняване: Като цяло курорта е един от най-скъпите на морето заедно с Дюни, Русалка и Златни Пясъци. В Албена има около 40 хотела в различни категории. Едни от най-популярните хотели са Добруджа, Ралица Супериор и Арабела Бийч.

Топ хотели:

Транспорт: Има регулярен автобусен транспорт до Албена от Балчик, Варна, Златни пясъци и Добрич. Той се допълва от маршрутни и обикновени таксита и дори от морски транспорт от и до малкото пристанище на курорта.

Къмпинги близо до Албена:
Леско - 0.87 км.; Горска Фея - 1.53 км.; Свети Георги - 14.50 км.; Лазурен Бряг - 25.61 км.; Райски Кът - 27.63 км.;

Плажове близо до Албена:
Балтата - 1.61 км.; Панорама - 7.59 км.; Кабакум - 13.34 км.; Галата - 26.14 км.; Фичоза - 27.71 км.;

Други курорти в близост до Албена:
Кранево - 3.58 км.; Балчик - 9.13 км.; Златни Пясъци - 10.16 км.; Ривиера - 10.89 км.; Слънчев Ден - 15.13 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.