На Море

Ахелой


Карта на местоположение: Ахелой
Разстояние от Ахелой до най-близкото летище: 27 км.

Местоположение: Ахелой е село с около 5000 местни жители. Разположено е на около 7 км. югозападно от Несебър, в близост до главния път за Бургас и до устието на река Ахелой.

История: В района на Ахелой войската на цар Симеон I разбива армиите на Византийския имепартор Лион Фока. Полето на битката, която прави Българската държава неоспорим доминант на Балканския полуостров, е известно като Кокалос (от "кокали") заради множеството разпиляни трупове на убити войници.

Забележителности: Близо до Ахелой е разположено село Равда, което в последните години се разраства като курорт. Живописният град Несебър, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, лежи на 7 км. североизточно от Ахелой, като новопостроените къщи и хотели почти достигат до селото. Един от най-луксозните курорти на Българското черноморие, Слънчев Бряг, е разположен веднага след Несебър.

Връзки към забележителности в близост до Ахелой:
Поморийско Езеро - 9.01 км.; Нос Емине - 21.38 км.; Алепу - 33.20 км.; Река Ропотамо - 37.04 км.; Беглик Таш - 38.77 км.;

Настаняване: В Ахелой основно се предлага настаняване в частни квартири и апартаменти, а в последните години се повишава и броя на хотелите.

Топ хотели:

Заведения: Има множество малки и по-големи ресторанти, барове и каравани за бързо хранене в селото и на плажа. Плодове и зеленчуци могат да се закупят директно от местни производители.

Транспорт: Ахелой е свързан с Бургас с регулярни автобусни линии. Съща така се предлага транспорт с маршрутни таксита, минибусове и обикновени таксите. До Бургас и до Несебър може да се пътува и с лодка след уговорка със собсвениците.

Къмпинги близо до Ахелой:
Ахелой - 1.18 км.; Диана - 10.25 км.; Черноморец - 24.39 км.; Градина - 25.40 км.; Златна Рибка - 26.84 км.;

Плажове близо до Ахелой:
Иракли - 22.65 км.; Вромос - 22.83 км.; Царски плаж - 26.16 км.; Алепу - 33.07 км.; Аркутино - 35.50 км.;

Други курорти в близост до Ахелой:
Равда - 2.66 км.; Несебър - 5.97 км.; Слънчев Бряг - 7.01 км.; Поморие - 9.81 км.; Свети Влас - 11.49 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.