На Море

Ахтопол


Карта на местоположение: Ахтопол
Разстояние от Ахтопол до най-близкото летище: 87 км.

Местоположение: Град Ахтопол е разположен над стръмен нос и отстои на 87 км. югоизточно от град Бургас. Ахтопол разполага с два красиви плажа - първият е по-голям и с много заведения и забавления, а северният е разположен до съседния къмпинг Делфин и е малък, ограден от скали и се използва основно от нудисти, които се грижат сами за неговото почистване.

История: Градът се простира на мястото на древно тракийско селище, колонизирано вероятно през шести век преди новата ера. Римляните са го наричали Перонтикус преди византийският пълководец Агатон да реконструира града след варварските нашествия и да му даде името Агатополис. Градът често е променял собствеността си между Византийската империя и Българската държава. С идването на османските поробители в края на 14-ти век, Агатополис е прекръстен на Ахтенболу. Селището и изфаряно и разграбвано от морски пирати много пъти, последния от които през 1918 г. когато града бива напълно разрушен. Останките на градската крепост и фонтан с гравиран конник са единствените следи от старите времена.

Забележителности: Интерес за туристите представляват градската църква и манастирът Свети Яни. В следобедите и вечерите, романтично настроените посетители могат да се насладят на разходка около морския фар и по скалите в близост до кея, където мже да се видят много раци и малки риби. На 5 км. южно от Ахтопол е разположено устието на река Велека, една от най-красивите реки вливащи се в Черно Море заедно с Камчия и Ропотамо. При устието си реката върви успоредно до морето, като ги разделя дълга и тясна пясъчна ивица, на която много туристи предпочитат да плажуват и да се къпят и в реката (традиционно с по-студена вода), и в морето. Нагоре по реката (2-3 часа пеш) е разположено странджанското село Кости, известно със своите нестинарски танци. На юг от устието посетителите могат да се насладят на прекрасните плажове Бутамята (в Синеморец), Липите и Силистар, както и да достигнат до граничната точка с Турция в село Резово.

Връзки към забележителности в близост до Ахтопол:
Река Велека - 4.39 км.; Силистар - 10.16 км.; Река Резовска - 14.82 км.; Беглик Таш - 27.67 км.; Река Ропотамо - 29.76 км.;

Настаняване: Цените в Ахтопол са по-ниски от тези в повечето черноморски курорти поради наличието на множество частни квартири, както и на комплекси с бунгала граничещи с града на север. Въпреки, че част от бунгалата са от най-ниска категория, има и луксозни еднофамилни вили, скрити сред цветя и дървета. Едно от предимствата на курорта е големия брой слънчеви дни в годината. Ахтопол е предпочитана дестинация както за български младежи, така и за семейства с деца и домашни любимци.

Топ хотели:

Заведения: Сред популярните места за хранене в града са Морско Око, ресторанта на хотел Валди, Четиримата капитани, механа Свети Георги и Сириус. Има множество заведения по двете главни улици на Ахтопол и в близост до кея, предлагащи рибни специалитети, традиционна българска и италианска кухня. Като цяло цените са ниски. Местните рибари продават прясна риба през деня, а плодове и зеленчуци могат да се закупят от пазара и от сергии пръснати из целия град.

Транспорт: Има регулярен транспорт с автобуси и бусове до Бургас, като повечето спират и в останалите курорти по южното черноморие. На юг също има връзки до Синеморец и Резово.

Къмпинги близо до Ахтопол:
Делфин - 1.78 км.; Нестинарка - 8.76 км.; Силистар - 10.24 км.; Арапя - 13.17 км.; Юг - 17.82 км.;

Плажове близо до Ахтопол:
Делфин - 2.07 км.; Устието на Велека - 4.38 км.; Липите - 7.07 км.; Листи - 8.90 км.; Силистар - 10.22 км.;

Други курорти в близост до Ахтопол:
Варвара - 4.01 км.; Синеморец - 5.10 км.; Резово - 10.24 км.; Царево - 10.89 км.; Лозенец - 16.39 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.