На Море

Балчик


Карта на местоположение: Балчик
Разстояние от Балчик до най-близкото летище: 41 км.

Местоположение: Град Балчик се намира на 31 км по посока север-североизток от Варна, на 501 км от София и е разположен на самия бряг, има голямо пристанище за средни пътнически и търговски плавателни съдове.

История: Районът около Балчик е населен още от йонийци през V в. пр. Хр. Основаното от тях селище се наричало Круни или Крунои, заимствано от по-ранни тракийски селища наблизо. Името на града идва от старогръцката дума “извори”, тъй като тук бликат множество карстови лечебни води. По-късно градът е преименуван в Дионисополис, на името на бога на виното и веселието Дионис. Някои смятат, че е наречен така, заради изхвърлената от морето статуя на Дионис. Тук са сечени монети с образа на този бог и до началото на новата ера градът е най-важният център на Северното Черноморие след Одесос (днешна Варна). След много нападения по време на Римската империя градът запада, а по-късно става част от България. През XIII-XIV век се измества към естествено укрепения Джина баир. Става владение на болярина Балик и оттам го наричат Балчик. След Кримската война (1853-1856) градът процъфтява и става голям център в търговията с жито. След Балканската война през 1913 г. е включен в границите на Румъния. Поразена от красотата на природата тук, кралица Мария построява дворец и ботаническа градина, параклис и цял комплекс от вили за румънските аристократи. Постепенно Балчик се превръща в модерен за времето си курорт. След 1940 г. градът отново е в българска територия.

Забележителности: Освен с двореца, дворцовия комплекс и ботаническата градина - най-голяма и разнообразна на Балканите, град балчик привлича туристите със съхранения си характерен облик от столетия насам. Интересна за разходка и наблюдение е Татарската махала с калдъръмените си улички и каменните и кирпичените къщи.

Дворцовият комплекс се състои от централен дворец с висока кула, много постройки в модерен за времето стил, парк с много тераси, алеи и пътеки, беседки от камък с чудесни колони и изглед към морето, трон, където кралица Мария е обичала да седи и да съзерцава залеза, малък параклис, в който е взидано сърцето й. В ботаническата градина повече от 3000 вида редки и екзотични растения, като тя е част от учебната база на Софийския университет. Целият комплекс заедно с двореца и градината се наричал Тенха юва (Тихо гнездо).

Много интересна е Картинната галерия в града, където е разположен и местният музей. Хубаво място за разходки е крайбрежната алея, дълга над 4 км, пристанището и малките околни улички. В Балчик има и малък етнографски музей, както и чудесна стара църква - "Свети Никола". Много добре запазен е и възрожденският комплекс на града със старото училище.

Местността Тузлата (известна още като Балчишка тузла) се намира на 4 км източно от града и е известна с лечебната си кал. Тук е изграден балнеоложки център край двете езера, образувани от стари свлачища. В него се лекуват ставни заболявания. Има голяма почивна база, много вили, бунгала и къмпинг. В Тузлата извира и минерален извор с температура 31° С. Близко до Балчик са двата големи къмпинга - "Сандрино" и "Белият бряг". В тях има много възможности за отдих и водни спортове, клубове, барове и много бунгала за туристи без къмпингова екипировка, ресторантчета и павилиони за морска и континентална храна.

На 15 км югозападно от Балчик е село Оброчище с много добре запазена крепост от ранното османско владичество, сравнявана от тогавашните пътешественици с красотата на Багдад.

Връзки към забележителности в близост до Балчик:
Ботаническа градина - 2.67 км.; Аладжа манастир - 20.25 км.; Нос Калиакра - 25.41 км.; Тауклиман - 28.27 км.; Яйлата - 31.10 км.;

Настаняване: Най-известните хотели в града са "Балчик", "Дионисополис", и "Елит". Могат да се наемат стаи и в двореца; има бунгала край брега, в курортното селище Тихия кът. Туристическият информационен център се намира на пл. "Рибарски" 1, тел 05797/20 34. Има много частни квартири на високи, средни и ниски цени, в зависимост от комфорта и отдалечеността от плажа или центъра. Недалеч от града се намира къмпинг "Бисер", който предлага настаняване в бунгала, а предлага и място за каравани и палатки.

Топ хотели:

Заведения: Освен големите ресторанти в двореца, в хотелите и в центъра на града, има множество малки заведения, крайбрежни павилиони за рибни деликатеси, пици, спагети и други видове европейска кухня. Магазините за хранителни стоки също предлагат добри възможности за икономични туристи, които си готвят сами.

Транспорт: Редовен транспорт има до Добрич, Варна и Албена. Освен автобусите има много маршрутни таксита и частни микробуси, таксита и воден транспорт до Варна и Албена.

Къмпинги близо до Балчик:
Свети Георги - 7.32 км.; Леско - 9.72 км.; Горска Фея - 10.34 км.; Лазурен Бряг - 34.46 км.; Райски Кът - 36.17 км.;

Плажове близо до Балчик:
Балтата - 10.36 км.; Панорама - 16.06 км.; Кабакум - 21.68 км.; Болата - 25.32 км.; Галата - 34.72 км.;

Други курорти в близост до Балчик:
Албена - 9.13 км.; Кранево - 12.61 км.; Каварна - 14.26 км.; Златни Пясъци - 18.61 км.; Ривиера - 19.23 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.