На Море

Бургас


Карта на местоположение: Бургас
Разстояние от Бургас до най-близкото летище: 0 км.

Местоположение: Град Бургас е вторият по големина на българското Черноморие и е областен център. Той е разположен в най-дълбоката и най-западна част на врязания в сушата Бургаски залив и отстои на 390 км на изток от София. Той е четвърти по големина град в страната след София, Пловдив и Варна. Поради ниския бряг тук са се образували три езера лагуни - Атанасовското, Бургаското и Мандренското. Бургас се намира между морето и първите две езера, но днешното му разрастване вече доближава и Мандренското езеро.

История: Бургас е наследник на късния римски градец Деултум, основан от император Веспасиан като военна колония на ветерани. По-късно бива наречен Девелт, което дава името на днешното село Дебелт. Още три села са включени в днешните предели на града - Кастрицион, Скафида и Росокастрон. По-късно се изгражда и селище-лечебница - Аква калидае - организирано подобно Асклепионите около прочутите в околността минерални извори. Тук преди тези градежи са живеели тракийски племена. Голямата слава на съседните градове не позволила разрастването на малките крепости. През средновековието възниква и малка крепост, наречена Пиргос - вероятно дозорно място в българската държава.

Едва през XVII в. Бургас получава сегашното си име и местоположение. Наричал се е Ахело-Бургас. След Освобождението се нарича Бургас и е малко селище с 2950 жители. Оттогава градът нараства и населението му се увеличава почти стократно. Става център на Южното Черноморие и град с развита промишленост и търговия. Оживено пристанище. Строят се множество заводи, нефтохимически комбинат, захранващ цялата страна с над 30 нефтени продукта, развива се селскостопанско производство от землището край града, сол и желязо се произвеждат в промишлени количества и с тях се търгува далече зад пределите на страната. От 1903 г. Бургас е свързан с железница.

Забележителности:
В града: Окръжният исторически музей е основан през 1925 г. към археологическото дружество. Днес в него има и зала “Археология” с богата колекция от старите черноморски колонии. Тук има множество керамични съдове, битови предмети, монети и накити от антич-ността, каменни надгробни плочи, плочи на тракийски конници, сечива и макети на древни селища. Има експонати от по-новата история, снимки на възрожденци и народни будители, на българи от този край, оставили диря в отечествената история. Художествената галерия е създадена през 1945 г. със зали за чуждестранно изкуство, за произведения на български живописци и за икони на възрожденски иконописци. Морската градина е разположена на висок бряг и цялата е прорязана от множество цветни лехи, дървета и скулптури. Тук има бюст на полския поет и революционер Адам Мицкевич, пребивавал в града през 1850 г. В градината се намира казиното, малък зоопарк и летният театър, в който ежегодно се провежда Международният фолклорен фестивал и пеят част от гостите на попфестивала “Златния Орфей”.

Централният плаж се намира под морската градина и до него се стига по красиво и разклонено стълбище, обрасло в зеленина. Пясъкът има много примеси от магнетит и затова е тъмен. Градът има и северен плаж, близко до квартал Изгрев, в съседство със солниците.

Катедралната църква “Св. св. Кирил и Методий” се намира в близост до пазара и е интересна с чудесните си стенописи и дървения си олтар. Етнографският музей съдържа интересна сбирка от традиционни кукерски маски и характерните за региона костюми, битови предмети и обредни атрибути. Има видеозала, където се прожектират филми с етнографска и историческа тематика, изложени са множество традиционни български тъкани и шевици, характерни за областта. Помещава се в къща от 1873 г., обявена за паметник на културата. Природонаучният музей съдържа много експонати, разказващи за геологическите особености на земята и на региона, на флората и фауната. Изложени са над 1200 експоната, свързани с насекоми и влечуги. Представени са повече от 140 вида риби, растения от странджанския край, защитени и ендемитни видове. Филхармонията, Операта и Драматичният театър се помещават в три отделни сгради и функционират през целия сезон. Наред с Кукления театър те дават културния облик на града с интересните си концерти и представления. Интересна забележителност на Бургас е Арменската църква, намираща се в близост до хотел “България”. Строена е през 1855 г. от местното арменско малцинство, подпомогнато от българи.

Фестивалите и празниците в Бургас са много: Петдневка на класическата немска и австрийска музика - края на април; Международен фестивал на детските хорове - края на май; Международен театрален фестивал на малките форми - “Театър в куфар” - май, юни; Триседмичен фестивал на операта и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров - юли; Международен фолклорен фестивал и Седмица на изкуствата за деца - август; Международна поп- и джазсреща “Бургас и морето” - септември; Международен турнир по състезателни танци - декември.

Извън града: Поморийското езеро се намира на 20 км северно от Бургас и около него има солници и балнеокурорти. Атанасовското езеро е също на север, между аерогарата и града. Дълго е 10 км и в него гнездят много блатни и морски птици, мигриращи от Гибралтар и Босфора. Част от езерото е биосферен резерват. Има обрасли с папур и тръстика части, места за риболов, къпане и отдих. В Бургаското езеро гнездят пеликани, ибиси и чапли, има много възможности за отдих. Мандренското езеро е на 10 км южно от града и също е важен орнитологически резерват, с голям птичи базар през лятото. В него има образувани малки лагуни, където може да се лови риба, подходящо е за разходка с малки веслени лодки и за отмора. Намира се в близост до шосето към Созопол. Остров Света Анастасия е на три морски мили източно от града. Тук има добре запазена стара църква. Островът е свързан с изгнанието на леви революционери през 1923-1925 г. и на антифашисти през 1943-1944 г., поради което известно време след 1944 г. се именува остров Болшевик. Интересни са солниците на Бургас, които граничат с Бургаското езеро, някои от тях се простират и до Атанасовското. Бургаските минерални бани са на 13 км северозападно от града по посока Айтос. Тук се намират развалините на стария римски град Аетос, построен около минералните извори. Селището около баните било наричано Терма, Термополис, Мегалитерма. През XVI век тук се изгражда турски хамам, който съществува и се ползва и днес. Има лечебна кал и балнеосанаториум, разполага с курортна поликлиника и база за почиващи.

На юг от Бургас по пътя към старата крепост Пиргос се намира с. Крайморие (старо име Кафка). Край селото има хубав плаж, почивни станции и частни квартири за летовниците. Около нос Чукаля на 15 км от Бургас се намира паркът Отманли с гъста гора на площ 6000 дка. Има ловно стопанство и бунгала за почивка.

Връзки към забележителности в близост до Бургас:
Поморийско Езеро - 15.44 км.; Алепу - 25.50 км.; Река Ропотамо - 29.68 км.; Беглик Таш - 31.91 км.; Нос Емине - 41.88 км.;

Настаняване: Градът разполага с много хотели от различни категории, много частни квартири, в близост до него има два големи къмпинга. Най-известните хотели са "Парк", намира се на брега на Атанасовското езеро; Гранд Хотел "Приморец"; "България"; "Космос"; "Мираж"; "Бургас".

Топ хотели:

Заведения: Градът е пълен с ресторанти, кръчми, бирарии, таверни, павилиони и магазини за продоволствия. Най-известните ресторанти са "Национал", "Старият пристан", "Старата гемия", "Бургаска среща", както и ресторантите към хотелите. В повечето от луксозните ресторанти свирят оркестри, някои предлагат и шоу-програма. Храната в града по правило е евтина, особено ако се купува в по-страничните квартали и на пазарите. Икономичните туристи могат да се възползват от традиционните закусвални и местата за продажба на топли закуски, пицариите и заведенията на самообслужване.

Транспорт: Бургаската аерогара приема целогодишно самолети от и извън страната. Резервации на билети и информация се получава на тел. 056 684 083; бюрото за билети в града отговаря на тел. 056 45 605. Полети до София има всеки ден, през летния сезон те достигат 7 дневно в двете направления. Полетът до столицата трае 40 мин. Бургаската жп гара е свързана с всички главни направления в страната. Експресът до София пътува по-малко от 6.30 ч, до Пловдив се стига за 3 ч. Запазването на място в спален вагон трябва да се извършва до седмица предварително през летния сезон. Автобусната гара се намира до жп гарата. От нея тръгват автобуси в много направления, вкл. и за София. Има много частни превозвачи на юг и север от Бургас към градовете и курортите, отстоящи на около 50 км от центъра. Велосипеди под наем могат да се наемат от ъгъла на ул. “Михайлов” и “Кирков”. Има градски транспорт - автобуси, тролеи и маршрутни таксита.

Къмпинги близо до Бургас:
Диана - 13.00 км.; Черноморец - 16.25 км.; Градина - 16.68 км.; Златна Рибка - 19.31 км.; Ахелой - 21.84 км.;

Плажове близо до Бургас:
Вромос - 12.26 км.; Царски плаж - 17.73 км.; Алепу - 25.57 км.; Аркутино - 27.89 км.; Устието на Ропотамо - 29.95 км.;

Други курорти в близост до Бургас:
Крайморие - 5.88 км.; Черноморец - 15.04 км.; Поморие - 15.32 км.; Созопол - 20.50 км.; Ахелой - 22.32 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.