На Море

Варвара


Карта на местоположение: Варвара
Разстояние от Варвара до най-близкото летище: 83 км.

Местоположение: Рибарското селище Варвара е разположено на 3 км. северно от Ахтопол и на 12 км. южно от град Царево. Въпреки че има много малък пясъчен плаж за разлика от близките морски курорти, Варвара със своите ниски цени за настаняване в традиционни български къщи с асми в предния двор е предпочитано място за хора на изкуството и за такива, които търсят тишина и спокойствие. С каменистия си бряг селото е атрактивно и за гмуркачи. Краткото разстояние до Ахтопол дава възможност за плажуване и на тези, които не са очаровани от скалния бряг на Варвара.

История: Варвара е старо рибарско селище, което в последното десетилетие постепенно се превъща и в сравнително популярна туристическа дестинация.

Забележителности: Впечатляващ е скалистият бряг между Варвара и Ахтопол, особено в спокойствието на ранните сутрешни часове. Също така, подобно на други традиционни населена места в планината Странджа и околностите, Варвара е известна и със своите ежегодни нестинарски танци на поляна малко след селото в посока Ахтопол.

Връзки към забележителности в близост до Варвара:
Река Велека - 8.28 км.; Силистар - 14.00 км.; Река Резовска - 18.55 км.; Беглик Таш - 23.98 км.; Река Ропотамо - 26.02 км.;

Настаняване: Може лесно да се наемат стаи в частни квартири, както и цели нови къщи, които бяха построени в последните години. Има и няколко малки хотела - Варвара, Черно Море, Южни Нощи.

Заведения: Тъй като селото е сравнително неразвито като курорт, баровете и ресторантите са малко, но не по-лоши от тези в околните селища. Човек може да измине и трите километра до Ахтопол, където изборът на храна е голям. Варвара е предпочитано място за тези, които предпочитат да си готвят сами, тъй като може лесно да се купи прясна риба от местните рибари, а от много къщи и сергии пред тях може да се закупят отглеждани в градините плодове и зеленчуци.

Транспорт: Регулярните автобуси от Бургас за Ахтопол и Синеморец обикновено спират и във Варвара.

Къмпинги близо до Варвара:
Делфин - 2.30 км.; Нестинарка - 4.84 км.; Арапя - 9.27 км.; Юг - 13.88 км.; Силистар - 14.09 км.;

Плажове близо до Варвара:
Делфин - 2.01 км.; Устието на Велека - 8.31 км.; Липите - 10.98 км.; Листи - 12.79 км.; Силистар - 14.07 км.;

Други курорти в близост до Варвара:
Ахтопол - 4.01 км.; Царево - 6.94 км.; Синеморец - 9.02 км.; Лозенец - 12.48 км.; Резово - 14.11 км.;© 2010 - 2018 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.