На Море

Варна


Карта на местоположение: Варна
Разстояние от Варна до най-близкото летище: 0 км.

Местоположение: Град Варна е третият по големина град в Б ългария със своето население от 379,844 души към края на 2009 г. Широко известна като морската столица на България, Варна е на-голямият град по българското Черноморие. Градът е разположен във Варненския залив, сгушена в дълбока котловина между Франгенското плато и Авренското плато. Варна е разположена на повече от 11км. надлъж и почти 9км. нашир, ако се броят новопостроените й квартали през последните години. Структурата на града напомня амфитеатър, тъй като следва кривата на Варненския залив.

История: Град Варна е на възраст от около 1000 години. Заради своето благоприятно геграфско местоположение, районът най-напред е бил населяван от тракийското племе Корбиси, които били издигнали малко рибарско селище на това място. През 6-ти век преди Христа тук е възникнал гръцки полис, наречен Одесос. Градът бързо се превърнал в рибарска и селскостопанска колония, а скоро след това – и в търговски център. През 4-ти век преди Христа градът е бил обсаден от войските на Александър Македонски. Обсадата, обаче, не завършила успешно за Александър Македонски и градът получил автономен статут в рамките на империята. До 1-ви век преди Христа градът бил независим полис, който сечал собствени монети с образа на своя бог. По-късно легионите на Марк Лукул покорили града и той се е превърнал в Римски център, макар и вече не с първостепенно значения в региона. През 9-ти век вече се е наричал Варна. Градът е присъединен към територията на България в началото на 13-ти век по време на царуването на Цар Калоян. Въпреки своята силна отбранителна система, Варна е покорен от турците през 1391, като новите му владетели постепенно го превръщат в ориенталски град с неговите конаци, турски бани и джамии. През 1878, Варна е освободена от османско владичество, превръщайки се в основното морско пристанище на България. Въпреки че в следващите години градът е индустриализиран, той също така успява да се развие и като морски курорт и любима ваканционна дестинация за българския културен елит. Градът носи името на Сталин за кратко, но след 1956 г. отново се нарича Варна.

Забележителности:
В града: В центъра на града могат да се видят реставрираните останки от римски балнеоложки център, функционирал по времето на Антоний Пий през 2-ри век, както и римска баня ор 3-ти век. Катедралата Св. Богородица, която се смята за най-забележителната сграда в града, се издига в самия му център. Строежът на катедралата започва през 2-рата половина на 19-ти век, но църквата е осветена чак през 1910 г. Друга забележителна църква, Св. Николай, се намира близо до Морската градина и датира от 1866 г. Часовниковата кула, построена през 1880, издига точно срещу катедралата. Драматичният театър, където се е състояло първото театрално представление въобще в България, също е една от турсистическите забележителности на града. Той е построен преди около един век, и наподобява стила на виенските сгради от онова време. В него се помещават театрална, оперна и филхармонична зали, които работят през целия летен сезон. Недалеч от Драматичния театър се намира Кукленият театър, където ежегодно се провежда кукленият фестивал “Златния делфин”.

В града също така могат да се посетят редица музеи, сред които Археологическия музей, Музея на Възраждането, Военноморския музей, Парка-музей Владислав Варненчик, Етнографския музей, Природонаучния музей, Аквариума, Музея на медицината и Историческия музей. Последният разполага с изключително богата колекция, включително и Варненското златно съкровище, което е на около 6000 години, тежи около 6 кг. и съдържа най-старите предмети от злато, намирани в целия свят.

Градската художествена галерия, отворена през 1950г., излага творби на известни български художници, както и платна на редица чужди творци, дарени на галерията от частни лица.

Морската градина представлява друго любимо място за посетителите на Варна. Градината, окончателно завършена през 1908 г., приютява амфитеатър, астрономическа обсерватория с планетариум, кула, както и множество детски площадки, малък канал, където може да се практикува гребане, езеро с водни колела и зоологическа градина. Плажът, където посетителите могат да се отдадат на кални терапии и водни процедури, да се разходят по двата кея или да посетят множеството ресторанти и дискотеки, се намира точно под Морската градина. Делфинариумът, който също е намира в Морската градина, е една от люмимите атракции за гостите на Варна, особено за децата. Представленията с дресирани делфини могат да се видят всеки ден без понеделник, като началните часове и броя представления на ден зависят от сезона. Фестивалният комплекс може да се види точно срещу входа на Морската градина. Той представлява модерна сграда от алуминий, камък и стъкло и съдържа няколко сцени, конферентни зали и голям базар. Друго забележително съоръжение в града е Аспаруховият мост, който свързва центъра на града с жилищните квартали Аспарухово и Галата. Той е най-дългият мост в България, а любителите на екстремните преживявания могат да изпробват скок с бънджи от него.

Извън града: Известното село Виница (понастоящем квартал на града), населено с Гагаузи, се намира на около 10км. североизточно от Варна. Гагаузите са християни, които говорят старинен турски диалект и съхраняват изключително интересни традиции.

Нос Галата привлича природолюбителите със своите поляни, горички, потоци с питейна вода и скали, подходящи за риболов. Останки от отбранителен вал на Хан Аспарух могат да се видят близо до известния Аспарухов мост, издигнат над Варненското езеро. Основателят на българската държава построил отбранителното съоръжение преди 13 века с цел да отблъсква атаките на Византийската флота.

Хълмът Джанавар, намиращ се на юг от Варненското езеро, също е подходяща туристическа дестинация. Там посетителите могат да видят останките на базилика от ранното христианство. Друго интересно място близо до града са Побитите камъни. На 18 км. на запад от града, камъните са образувани близо до града са Побитите камъни, находящи се на 18 км. на запад от Варна. Каменните фигури са образувани вследствие ерозия преди около 50 млн. години и съдържат различни форми на вкаменелости. Много от тях са изпозлвани през вековете като култови места от траки, славяни и прабългари. В недалеко разположения град Девня могат да се видят останките от древноримския град Марцианополис, основан от император Траян - вторият по големина град в едновремешна България след Филипополис (днешен Пловдив). Сред развалините се открояват защитни стени, отбранителен вал, оръдейни кули и форум. Петричкото Кале се издига точно срещу гара Разделна, недалеч от града. Крепостта е била изградена през 5-ти век, като по-късно е била разрушена и издигната наново през 13-14-ти век. Скалите близо до крепостта са много подходящи за скално катерене. На около 15км. северно от града може да се посети скалния Аладжа манастир.

Връзки към забележителности в близост до Варна:
Аладжа манастир - 10.78 км.; Река Камчия - 21.78 км.; Ботаническа градина - 28.17 км.; Нос Калиакра - 47.82 км.; Тауклиман - 53.32 км.;

Настаняване: Варна предлага пълната гама от възможности за настаняване - от частни квартири и апартаменти под наем до 5-звездни хотели. Изборът е огромен, както и ценовия диапазон. За повече информация, посетете нашата страница Хотели във Варна.

Топ хотели:

Хранене: Варна е известна със своите първокласни ресторанти, повечето от които се помещават в центъра и около Морската градина. По-нисък клас ресторанти и заведения за хранене могат да се намерят и в жилищните квартали на града. Много ресторанти са отворени по 24 часа в денонощието, докато други стоят отворени докато има клиенти. За тези, които предпочитат да приготвят сами храната си, има огромен брой супермаркети и магазини, включително и такива, които работят денонощно, както и пазари. Голям брой дюкянчета за пица и други закуски са разпръснати из целия град. Също така градът предлага значителен брой капанчета, най-вече на плажа и в Морската градина, където се предлагат риба и морски деликатеси. Освен това, с повече късмет може да се купи прясно уловена риба от местни рибари на пристанището.

Транспорт: Най-бързият начин да се стигне до Варна е със самолет, тъй като отнема по-малко от час от столицата. През летния сезон има линии в двете посоки по 6-7 пъти на ден. Морското пристанище предлага редовен морски транспорт до и от Балчик, Слънчев Бряг, Несебър и Бургас. Варна също така е свързана с основните железопътни линии в страната, като експресни влакове от София и Пловдив стигат до Варна съответно за 7 и 4,30 часа. Главната автобусна спирка на града се намира на около 1,5 км. от центъра. Оттам тръгват автобуси към всички по-големи градове в страната, близките морски курорти, Атина, Истанбул, както и някои градове в Централна и Източна Европа. Освен това, градският транспорт на Варна обхваща над 60 автобусни линии (някои от тях пътуващи до близките курорти) и тролейбусни линии.

Къмпинги близо до Варна:
Лазурен Бряг - 4.85 км.; Райски Кът - 8.52 км.; Пирин - 19.83 км.; Рай - 20.20 км.; Горска Фея - 20.42 км.;

Плажове близо до Варна:
Галата - 7.18 км.; Фичоза - 8.60 км.; Кабакум - 10.52 км.; Паша дере - 12.04 км.; Панорама - 15.01 км.;

Други курорти в близост до Варна:
Константин и Елена - 7.80 км.; Слънчев Ден - 8.98 км.; Ривиера - 12.42 км.; Златни Пясъци - 12.77 км.; Кранево - 18.16 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.