На Море

Дюни


Карта на местоположение: Дюни
Разстояние от Дюни до най-близкото летище: 36 км.

Местоположение: Морският курорт Дюни е разположен на около 12 км. северно от град Приморско и на 6 км. южно от град Созопол, в уютен плитък залив. Комплексът е предпочитано място за чужди туристи.

История: Курорт Дюни е Българо-Австрийски проект. Конструкцията му е завършена през 1987 г.

Забележителности: Плажовете Алепу и Аркутино са разположени близо до Дюни в южна посока. Те са по-слабо населени и са в непосредствена близост до природни резервати. До плаж Алепу лежи блатото Алепу (буквално Лисиче блато), което е разделено от морето от широка 320 метра пясъчна ивица и е обявено за защитена местност поради голямото разнообразие от птици.

От крайморския път на юг от Дюни може да се види и о-в Свети Тома (известен още като Змийския остров поради многото змии там), който се намира само на около 300 метра от брега. Островът е необитаван в наши дни, но е използван за подслон и древногръцко светилище. Известен е и с кактусовите си насаждения, засадени през 1932 година. Маслен нос е разположен малко след устието на река Ропотамо. Неговият скалист профил и стръмен склон към морето предлагат прекрасна гледка за изкачилите се върха му туристи. Под носа могат да се видят малки и тихи заливчета сред фиорди, покрит с камъчета и миди. На юг е и резиденция "Перла", разположена в един от най-красивите заливи на брега на Черно море. Тук плажа постепенно се превръща в зелена горичка. Наблизо се намира блатото Стомопло. Тази област обхваща и два природни резервата - Водна Лилия и Вельов Вир. Тук минава и Виа Понтика - пътят за миграция на прелетните птици. Всяка година в края на лятото хиляди щъркели, пеликани и около 30 вида грабливи птици се събират в района преди да се отправят на юг за да прекарат зимата.

Връзки към забележителности в близост до Дюни:
Алепу - 2.03 км.; Река Ропотамо - 6.26 км.; Беглик Таш - 8.38 км.; Поморийско Езеро - 22.75 км.; Нос Емине - 39.99 км.;

Настаняване: Курортът предлага настаняване в апартаменти (с общо 2000 легла) в снежнобели вили с красив архитектурен дизайн. Те са разделени в три зони - Зеленика, Марина и Пеликан, и са заобиколени от много облагородени зелени площи. Има и няколко големи хотели. Комплекс Дюни има изградена инфраструктура, с различни спортни съоръжения (включително тези за водни спортове), барове, дискотеки, ресторанти и др. Предварителната резервация е силно препоръчителна.

Топ хотели:

Транспорт: До Дюни има регулярен транспорт от Бургас, Созопол и Приморско.

Къмпинги близо до Дюни:
Веселие - 1.50 км.; Смокиня - 2.26 км.; Каваци (Каваците) - 2.94 км.; Златна Рибка - 4.89 км.; Градина - 7.36 км.;

Плажове близо до Дюни:
Алепу - 1.97 км.; Аркутино - 4.50 км.; Царски плаж - 6.27 км.; Устието на Ропотамо - 6.34 км.; Перла - 11.01 км.;

Други курорти в близост до Дюни:
Созопол - 5.15 км.; Черноморец - 9.73 км.; Приморско - 12.08 км.; Китен - 16.00 км.; Крайморие - 19.81 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.