На Море

Златни Пясъци


Карта на местоположение: Златни Пясъци
Разстояние от Златни Пясъци до най-близкото летище: 18 км.

Местоположение: Златни пясъци е най-големият по площ курорт (над 1800 хектара) на Северното Черноморие. Кеомплексът е разположен на 18 км североизточно от Варна, на 488 км източно от София, на север граничи със село Кранево, а на юг с вилна зона Чайка и прелива в курорта Св. Константин и Елена. Над Златни пясъци е Франгенското плато, което е податливо на свлачища и ерозия и е характерно с варовиковия си строеж. Това място е известно като област с най-чистия и дребен пясък по Черноморието. В турско време е било наричано Узункум - дългите пясъци.

Стабилната температура и микроклимат на Златни пясъци - около 27° C през целия сезон, го правят чудесно място за почивки и развлечения. В комплекса има казина, множество барове, миниголф игрище, файтони и атракционни коли, водни пързалки и възможност за практикуване на всички водни спортове с правоспособни инструктори и съответната екипировка.

История: Началото на строителството на комплекса, поставено около 1950 г., продължава и днес. Повечето алеи са асфалтирани, има множество успоредни на брега улички, хотелчета с малки паркове около тях, стъпала и заливчета отляво и отдясно на курорта - любими кътчета за туристи и почиващи, обичащи уединението. Курортът Златни Пясъци е обграден отвред с буйна растителност, с многобройни храсти и дървета в него, поради което прилича на истински парк. Минералната вода, която струи от няколко големи тръби на плажа, както и чудесната широколистна гора, граничеща с Франгенското плато, правят Златните пясъци един от бисерите на българския морски бряг.

Забележителности: В непосредствена близост до курорта се намира интересният скален Аладжа манастир. Той е бил обитаван от монаси исихасти през XII в. и е имал интересен живот. Сега от фреските е останало много малко, но усещането от посещението на манастира, намиращ се върху високата отвесна скала, е невероятно. Към манастира, който е културна забележителност, има малък музей.

Връзки към забележителности в близост до Златни Пясъци:
Аладжа манастир - 2.10 км.; Ботаническа градина - 15.95 км.; Река Камчия - 31.58 км.; Нос Калиакра - 35.62 км.; Тауклиман - 40.83 км.;

Заведения: Както обикновено при всеки хотел има ресторант или снекбар. Тук изобилстват ресторанти с различни видове кухня и съответните програми с атракции в различен стил. По правило на Златни пясъци играят най- добрите артисти в цялото Северно Черноморие. Интересни като архитектура, програма и кухня са "Воденицата", "Цигански табор", "Кошарите", "Златна рибка", "Крива липа" и "Дионисус". Особено посещаван е индийският ресторант с майстор готвач от Индия. Има много снекбарове и павилиони за бърза закуска, грилове, тостери и други форми за обслужване на туристите.

Транспорт: Изключително добре организиран и редовен е транспортът между Златни пясъци и Варна. Освен автобусните линии, които свързват курорта не само с града, но и директно с аерогарата, има много микробуси, частни маршрутни и обикновени таксита. Цените на билетите са умерени поради голямата конкуренция.

Къмпинги близо до Златни Пясъци:
Горска Фея - 8.66 км.; Леско - 9.34 км.; Лазурен Бряг - 15.94 км.; Райски Кът - 17.58 км.; Свети Георги - 21.91 км.;

Плажове близо до Златни Пясъци:
Панорама - 2.58 км.; Кабакум - 3.19 км.; Балтата - 8.60 км.; Галата - 16.12 км.; Фичоза - 17.65 км.;

Други курорти в близост до Златни Пясъци:
Ривиера - 0.80 км.; Слънчев Ден - 4.98 км.; Кранево - 6.76 км.; Константин и Елена - 6.90 км.; Албена - 10.16 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.