На Море

Каварна


Карта на местоположение: Каварна
Разстояние от Каварна до най-близкото летище: 48 км.

Местоположение: Град Каварна се намира на 48 км северно от Варна, на 518 км североизточно от София и на 12 км от нос Калиакра. Каварна има и пристанище (на 3 км. от града) за пътнически и търговски плавателни съдове от среден тип.

История: Каварна е наследник на тракийското селище Бизоне, чиито най-ранни находки датират от края на VI в. пр. Хр. По-късно бива заселен и от гърци и става една от многото гръцки колонии по Черноморието. През I в. пр. Хр. градът пострадал от силно земетресение, което го погълнало почти изцяло. Възстановен е и включен в пределите на Римската империя, а по-късно и на Византия.

Днес следи от старото селище могат да се намерят по високите и по ниските части на околността. След основаването на българската държава на Балканския полуостров името на града неколкократно се променя. Наричат го Карвуна, Карбона, Карнава и най-накрая Каварна. През средновековието бива опустошен от нашествие на татари. По-късно е възстановен от болярина Балик и става самостоятелно княжество под името Карвунска хора. През 1393 г. е завладян от османските турци. Градът се придвижва бавно към досегашното си местоположение. Попада под огъня на Руско-турските войни от 1828-1829 г. и от 1850 г., възстановява се, но малко преди Освобождението жителите на Каварна въстават. В резултат от потушаването на бунта, градът е опожарен и опустошен от башибозуци, в него загиват 1200 души. Съграден отново, град Каварна става аграрен и рибарски център и участва в дуранкулашките бунтове от 1900 г. Днес градът е и промишлен център, в него има селскостопански техникум и пристанище.

В последните години град Каварна стана известен и като рок столицата на България поради големия брой рок концерти и фестивали, които ежегодно се организират от кмета на града Цонко Цонев.

Забележителности: На високия хълм Чиракман има останки от римски вили и стени, както и от средновековни постройки и църкви. Има музей с интересни експонати от историята на града, където особено впечатление правят тракийските находки.

Южно от Каварна има чудесен плаж, интересно и посещавано от туристи е рибарското пристанище. Запазени са стари сгради от времето на османското владичество, които днес се ползват за складове. Градът има малка художествена галерия и местен археологически музей.

На 6 км източно от Каварна е климатичният курорт в с. Българево. Тук има останки от древната крепост на елини и римляни Тимум. Още 6 км на изток е нос Калиакра, на който се е намирала крепостта Тиризис. Според преданията в нея са били укрити съкровищата на приемника на Александър Велики Лизимах. По време на Римската империя градът се нарича Тетрасиада, Акре го наричат по византийско време, а в средните векове - Калиакра. Днес има достатъчно много останки от тези древни селища, като част от материалната култура може да се види в малкия музей, приютен под една варовикова пещера. Разказва се легендата за български момичета, които се хвърлили от високия нос, вплели косите си една в друга, за да не бъдат помохамеданчени от турците.

Връзки към забележителности в близост до Каварна:
Нос Калиакра - 12.80 км.; Тауклиман - 14.18 км.; Ботаническа градина - 15.84 км.; Яйлата - 16.84 км.; Нос Шабла - 24.77 км.;

Настаняване: Много частни квартири предлагат добри условия за нощувка на умерени цени. Съвсем близо до града се намира къмпингът курорт "Свети Георги". Той разполага с бунгала и места за къмпиране, каравани и палатки на прилични цени. До плажа (на 3 км. от центъра на града) е разположен хотел Монако.

Топ хотели:

Заведения: Близо до пристанището и в центъра на града има няколко по-големи ресторанта, предлагащи различни видове морски специалитети и традиционна българска кухня. В малки ресторантчета се предлагат местни гозби, пица, спагети и др. Цените в града са умерени и продуктите, които се продават по магазините - евтини. Може да се закупят и пресни плодове и зеленчуци от местни производители. Достатъчно на брой са и малките павилиони и закусвални в града.

Транспорт: Каварна има връзка с Варна през Балчик и с Добрич. Автобусите са редовни, има и частен превоз - микробуси, таксита. Може да се ползва и морски транспорт по договаряне с рибарите от града до близките Балчик, Калиакра и някои села и къмпинги край града.

Къмпинги близо до Каварна:
Свети Георги - 7.71 км.; Леско - 22.47 км.; Горска Фея - 22.90 км.; Добруджа - 24.92 км.; Карвуна - 29.76 км.;

Плажове близо до Каварна:
Болата - 12.11 км.; Балтата - 22.87 км.; Шабленска Тузла - 25.04 км.; Езерец - 25.90 км.; Панорама - 27.22 км.;

Други курорти в близост до Каварна:
Балчик - 14.26 км.; Русалка - 14.51 км.; Шабла - 20.17 км.; Албена - 22.18 км.; Кранево - 25.08 км.;© 2010 - 2018 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.