На Море

Китен


Карта на местоположение: Китен
Разстояние от Китен до най-близкото летище: 56 км.

Местоположение: Град Китен се намира на южния край на залива на Приморско и отстои на 56 км южно от Бургас, на 446 км югоизточно от София. До преди няколко градът беше село. Китен е наследник на крепостта Урдовиза, намираща се на самия нос.

История: Римляните са наричали селището Орудиза и то съществува до идването на турците, след което е изоставено. Останки от него се виждат на носа и досега.

Легенда разказва за мома на име Стана, която избягала от султанския харем. Учуден от смелостта и, султанът обещал да освободи земята, която тя можела да обходи с кон. Жребецът и издъхнал след целодневна езда на един от плажовете, който и до днес се нарича Атлиман - заливът на коня.

Забележителности: Много красива е реката Караагач, която се влива в южния край на залива Урдовиза. В заблатеното и устие има много риба. В околността има няколко къмпинга - "Атлиман", "Китен", "Корал", "Витоша" и "Юг".

Връзки към забележителности в близост до Китен:
Беглик Таш - 8.30 км.; Река Ропотамо - 9.93 км.; Алепу - 13.97 км.; Река Велека - 24.99 км.; Силистар - 30.72 км.;

Настаняване: В Китен има достатъчно на брой частни квартири и къмпинги по плажа. Местните хора са услужливи, цените - сравнително ниски.

Топ хотели:

Заведения: Няколко малки ресторантa и достатъчно павилиони за бърза закуска, на много места се продава риба, зеленчуци и плодове от местни производители.

Транспорт: Има регуларни автобусни линии свързващи Китен с Бургас; може да се наеме такси или туристическо влакче до град Приморско, който лежи само на 5 км. от Китен.

Къмпинги близо до Китен:
Витоша - 0.49 км.; Атлиман - 0.76 км.; Китен - 1.21 км.; Оазис - 2.15 км.; Юг - 2.88 км.;

Плажове близо до Китен:
Перла - 4.99 км.; Устието на Ропотамо - 10.12 км.; Аркутино - 11.53 км.; Алепу - 14.04 км.; Делфин - 18.73 км.;

Други курорти в близост до Китен:
Приморско - 3.93 км.; Лозенец - 4.27 км.; Царево - 9.78 км.; Дюни - 16.00 км.; Варвара - 16.72 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.