На Море

Константин и Елена


Карта на местоположение: Константин и Елена
Известно още като: Свети Свети Константин и Елена

Разстояние от Константин и Елена до най-близкото летище: 9 км.

Местоположение: Св. св. Константин и Елена е най-старият курорт на българското Черноморие. Намира се само на 9 км от Варна в посока североизток и на 479 км източно от София.

История: Строителството на курорта е започнало през 1908 г. в близост до манастира "Св. Константин и Елена" и целта на курорта е била да обслужва туберкулозно болните. Самата църква е построена в началото на XVIII век. Днес манастирската сграда е превърната в хотел и ресторант от висока категория.

Забележителности: Резиденция Евксиноград се намира на юг от Константин и Елена. Резиденцията е построена в стил нов барок и има красива градина, фонтани и панорамно стълбище, водещо до плажа. На север от курорта се намира скалния Аладжа манастир.

Връзки към забележителности в близост до Константин и Елена:
Аладжа манастир - 5.75 км.; Ботаническа градина - 22.78 км.; Река Камчия - 24.68 км.; Нос Калиакра - 40.27 км.; Тауклиман - 45.93 км.;

Настаняване: Над 50 хотела предлагат места за нощувка в курорта. На първо място може да се посочи 5-звездният “Гранд Хотел Варна”, снабден с басейни, лобибарове и сладкарници, отличен ресторант, бар, фитнесзали и много други екстри. "Жолио Кюри" е хотелът, който може да се ползва като част от почивния дом на учените. Други по-известни хотели с отличен комфорт са "Простор", "Рубин", "Корал", "Слънчев ден" - верига от 4 хотела, летовище "Ваканция" с 25 вили и бунгала. За настаняване, информация и резервации могат да се ползват услугите на туристическото бюро. Препоръчва се туристите да направят своевременно своите резервации, тъй като курортът винаги е препълнен през сезона.

Топ хотели:

Заведения: Големите ресторанти при хотелите предлагат отлична кухня. Освен това по-известни ресторанти в курорта са "Манастирска изба" (в сградата на манастира), "Българска сватба", "Седемте одаи". Особено интересен и посещаван е рибарският кораб "Сириус" на височинка над морето, където се предлагат много рибни специалитети и морски деликатеси. По правило цените в курорта са високи. Често по-икономичните туристи предпочитат да се хранят във Варна.

Транспорт: Градски автобуси свързват през 10 мин (от 6 до 23 часа) курорта с морската столица. Много микробуси и маршрутни таксита също дават възможност за бързо придвижване до Варна.

Къмпинги близо до Константин и Елена:
Лазурен Бряг - 9.56 км.; Райски Кът - 10.72 км.; Горска Фея - 15.55 км.; Леско - 16.22 км.; Пирин - 22.91 км.;

Плажове близо до Константин и Елена:
Кабакум - 3.77 км.; Галата - 9.29 км.; Панорама - 9.48 км.; Фичоза - 10.79 км.; Паша дере - 14.68 км.;

Други курорти в близост до Константин и Елена:
Слънчев Ден - 1.92 км.; Ривиера - 6.23 км.; Златни Пясъци - 6.90 км.; Варна - 7.80 км.; Кранево - 13.57 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.