На Море

Крапец


Карта на местоположение: Крапец
Разстояние от Крапец до най-близкото летище: 76 км.

Местоположение: Село Крапец се намира на около 10 километра северно от град Шабла и само на няколко километра от българска-румънската граница. Крапец е типично село, с малки едноетажни къщи и дворове пълни с животни. И все пак туризма е започнал да се развива в последните години и изникнаха няколко малки семейни хотела, както и голям 3-звезден хотел с всички необходими удобства на морския бряг край на селото. Селото има голям потенциал да се развива като място за почивка за хора, уморени от претъпканите курорти. Освен това, големия и безлюден плаж в близост до Крапец привлича любителите на природата и усамотението.

История: Районът може да се похвали с богатата си история. Храмът Кибела, който е най-старият праисторически некропол в континентална Европа с невероятната си възраст от 2500 години, е бил открита при разкопки на острова в близкото Дуранкулашко езеро. Освен това, древното енеолитно селище, открито от археолози в близост до храма се смята, че датира от най-малко 8000 години. Разкопките водят до откриването и на други останки с историческа стойност, датиращи от различни периоди, които са изложени в Историческия музей в Добрич.

Забележителности: Освен Дуранкулашкото езеро с неговите исторически и природни обекти, може да се посетят още две езера с богата фауна - Шабленското езеро и езерото Езерец - и двете се намират на юг от Крапец. Тези езера са населени с различни видове птици, включително и ибиси, чапли и гмурци. Между Крапец и нос Шабла природолюбителите могат да се радват на слънцето на пустеещи плажове да се насладят на гледката на стръмните скали наоколо.

Връзки към забележителности в близост до Крапец:
Дуранкулашко езеро - 4.66 км.; Нос Шабла - 10.28 км.; Яйлата - 21.12 км.; Тауклиман - 24.19 км.; Нос Калиакра - 30.32 км.;

Настаняване: Посоченият по-горе тризвезден хотел, Яница, е добър вариант за настаняване с цени много под средното за тази категория в морските курорти. Освен него, има няколко хубави вили с басейни и спретнати градини, където стаи се предлагат на ниски цени. В няколко къщи се предлага и настаняване в стаи в селски къщи.

Заведения: Най-популярното място за хранене в Крапец е ресторанта на хотел Яница. Освен него, има още няколко по-малки заведения. В гр. Шабла има малко по-голям избор на ресторанти, но имайте предвид, че менютата като цяло са прости и прозаични и не отговарят на най-изтънчениите вкусове. Най-популярните специалитети от почти всяко заведение в района са рибена чорба, направена от различни риби, както и сладководни раци, уловени в Шабленското или Дуранкулашкото езеро.

Транспорт: До Крапец се стига лесно с кола по главния път от Варна до граничния пункт на Дуранкулак. Малко след село Езерец има 5-километрова отбивка до Крапец.

Къмпинги близо до Крапец:
Карвуна - 1.50 км.; Добруджа - 6.25 км.; Космос - 7.85 км.; Свети Георги - 35.35 км.; Леско - 49.21 км.;

Плажове близо до Крапец:
Карвуна - 2.12 км.; Езерец - 3.63 км.; Шабленска Тузла - 6.14 км.; Дуранкулак - 9.61 км.; Болата - 28.49 км.;

Други курорти в близост до Крапец:
Шабла - 10.26 км.; Русалка - 24.04 км.; Каварна - 28.35 км.; Балчик - 39.63 км.; Албена - 48.70 км.;



© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.