На Море

Лозенец


Карта на местоположение: Лозенец
Разстояние от Лозенец до най-близкото летище: 64 км.

Местоположение: Черноморският курорт Лозенец е разположен на около 60 километра южно от град Бургас, между град Китен на север и град Царево - на юг. В Лозенец има един дълъг и красив плаж, а до два близки къмпинга също има плажове. В Лозенец има почти 250 местни семейства, тъй като подобно на други градове и села по крайбрежието, все повече и повече къщи и парцели са изкупени от заможни българи (най-вече от столицата София) и чужденци за ваканционни вили.

История: Селището е основано през 1924 г. от романтичния морски любители от близкото село Велика, намиращо се на 3 км. от Лозенец във вътрешността на планината Странджа. Първоначално селището се наричало "Емберли", на името на популярен сорт грозде. По-късно е преименувано на "Лозенец", поради многото лозя наоколо.

Забележителности: Първата църква в Лозенец е построена в началото на века с дарение на един от новодошлите от град София. Една от местните забележителности на селото е доста висок комин с двойка щъркели, пристигащи тук всяка пролет да се размножават. Извън селото, може да се предприемат разходка с лодка по сравнително близката река Ропотамо, известна с Лонгозната гора край нейните брегове и характерния за района тропически климат.

Връзки към забележителности в близост до Лозенец:
Беглик Таш - 11.83 км.; Река Ропотамо - 13.73 км.; Алепу - 17.93 км.; Река Велека - 20.75 км.; Силистар - 26.49 км.;

Настаняване: Има богат избор между частни хотели и къщи, като цените са умерени. В северния край на селото има красив ваканционен комплекс от висока класа вили. омплексът е построен в скандинавски стил и предлага стаи и апартаменти в луксозни 2 и 3-етажни вили, снабдени с различни удобства като климатик, минибар, кабелна телевизия. Ваканционният комплекс разполага с бар, ресторант, бистро, кафене, магазини, спортни площадки и интернет клуб. За тези, които търсят по-евтино настаняване, добър избор са двата къмпинга в покрайнините Лозенец в северната и южната посока.

Топ хотели:

Заведения: Прясна риба и рибни специалитети се предлагат в голяма част от заведенията в Лозенец. Локално произведено вино допринася за очарованието на менщтата на повечето ресторанти.

Транспорт: Има редовни автобуси между Лозенец и Бургас. Освен това, може да се наеме лодка от и до близкия пристанищен град Царево.

Къмпинги близо до Лозенец:
Юг - 1.65 км.; Оазис - 2.34 км.; Арапя - 3.22 км.; Китен - 3.35 км.; Витоша - 4.75 км.;

Плажове близо до Лозенец:
Перла - 9.03 км.; Устието на Ропотамо - 13.80 км.; Делфин - 14.49 км.; Аркутино - 15.44 км.; Алепу - 17.98 км.;

Други курорти в близост до Лозенец:
Китен - 4.27 км.; Царево - 5.55 км.; Приморско - 8.05 км.; Варвара - 12.48 км.; Ахтопол - 16.39 км.;© 2010 - 2018 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.