На Море

Поморие


Карта на местоположение: Поморие
Разстояние от Поморие до най-близкото летище: 18 км.

Местоположение: Град Поморие е разположен на тесен и скалист полуостров, граничещ с морето от една страна и с Поморийското езеро от друга. Намира се на 18 км. северно от град Бургас и приблизително на същото разстояние южно от град Несебър.

История: Създаването на Поморие датира още от 4 век пр.н.е. По това време Аполония (днешен Созопол) изгражда своя колония под името Анхиало, a през V в. пр. Хр. тук е основана колония и на метрополията Месемврия (днешен Несебър). Постепенно обаче градът влиза във вражески отношения с Месемврия поради това, че е населяван от йонийци, а месемврийците по произход са дорийци. Основен поминък на местното население е риболовът, добивът и търговията с морска сол. Идеални условия за това осигурявал плиткият лиман, където първите заселници откриват естествено останали ивици сол в пясъка. Древният град всъщност се е намирал по-навътре в сушата, в местността Палеокастро (името означава Старата Крепост), където днес могат да се видят пръснати неговите останки. По римско време към името на града вече е прибавено Улпия и за дълго време измества в славата си дори Аполония. Анхиало възвръща името си през средните векове. След като е пострадал много от варварски нашествия, през VIII в. градът е съграден наново от византийската императрица Ирина. Поморие преминава от български във византийски ръце и обратно, като по-често е българска територия. През 1366 г. е завладян и препродаден на Византия от Амадеус Савойски и неговите рицари. Пада под турска власт през 1453 г. заедно с Несебър. След Освобождението градчето отново съживява и има първостепенно значение в Бургаския залив, като се има предвид че близкия Бургас се разраства в голям град чак през 20-ти век. През 1906 г. в Поморие избухва пожар, който го срива почти до основи с изключение на няколко стари къщи в източната част. Градът остава известен като соледобивен център, отглеждат се и плодове и зеленчуци, което дава и традицията на Поморие във винарството и производството на консервирани храни.

Забележителности: Освен с прекрасните плажове, градът привлича туристи и със своя санаториум за калолечение, построен на около 2 км от града на брега на Поморийското езеро. Лечебната характеристики на калта на езерото са открити още в 3-4-ти век пр. н. е., макар че първото здравно заведение за калолечение тук е построено през 1902 година. Калта облекчава костни и мускулни заболявания, радикулит, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дискова херния и т.н. Що се отнася до историческите паметници, в Поморие има две добре запазени стари църкви - Преображенската църква (датираща от 18-19-ти век) и "Успение Богородично"(19-ти век). В Преображенската църква има ценен дърворезбован иконостас. Освен това в Поморийския манастир "Св. Георги Победоносец", разположен в самия център на града и изграден през 17-ти век, се пази един камък барелеф на св. Георги е запазена.

Извън града, в областта на Кухата могила в близост до къмпинг Европа, може да се види куполна гробница-мавзолей (3-ти и 4-ти век), която е била използвана за гроб на високопоставени Траки. Интересна е конструкцията и - състои се от един тунел, водещ до кръгла камера. Гробницата е открита за посетители.

Връзки към забележителности в близост до Поморие:
Поморийско Езеро - 0.91 км.; Алепу - 23.88 км.; Нос Емине - 26.66 км.; Река Ропотамо - 27.91 км.; Беглик Таш - 29.80 км.;

Настаняване: Голяма част от туристите в Поморие използват частни квартири. Сред хотелите в града от най-популярните са Свети Георги и Зевс.

Топ хотели:

Транспорт: Регулярни автобусни линии свързват Поморие с Бургас, а Бургаското летище също е близо до града. Може да се ползва и воден транспорт до Бургас и Несебър.

Къмпинги близо до Поморие:
Диана - 2.88 км.; Ахелой - 8.80 км.; Черноморец - 14.66 км.; Градина - 15.66 км.; Златна Рибка - 17.29 км.;

Плажове близо до Поморие:
Вромос - 13.05 км.; Царски плаж - 16.48 км.; Алепу - 23.78 км.; Аркутино - 26.28 км.; Устието на Ропотамо - 27.81 км.;

Други курорти в близост до Поморие:
Ахелой - 9.81 км.; Равда - 9.96 км.; Черноморец - 13.04 км.; Несебър - 13.07 км.; Бургас - 15.32 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.