На Море

Резово


Карта на местоположение: Резово
Разстояние от Резово до най-близкото летище: 98 км.

Местоположение: Село Резово е най-отдалеченото южно селище по Българското Черноморие. Намира се на устието на Резовска река, около 100 км от град Бургас и на 12 км южно от курорта Синеморец. Река Резовска маркира естествена граница на България с Турция. Въпреки че Резово е малко село (около 100 жители), то има малък, но хубав плаж.

История: Село Резово е основано през 1905 г., но достъпът за туристи не е бил позволен преди 1989 г., което го прави един от все още развиващите се морски курорти.

Забележителности: В селището има конюшни, управлявани от частни туристически фирми, които имат и прекрасна база и предлагат туристически обиколки за няколко дни на кон по крайбрежието и през дълбините на Странджа планина. Планината е обявена за природен парк през 1995 г. (в действителност най-големият в България) и е един от най-слабо проучените в страната, което обяснява богатството на дивата природа. В планината има много пещери (особено в западната и част), следи от древни цивилизации (като каменни фигури, слънчеви дискове, издълбани в камък, тракийски долмени, крепостни стени, прабългарски светилища и др.). Планинските села също са уникални по отношение на автентичния си дух и архитектурата. Две такива автентични села на югозапад от град Царево по пътя за Малко Търново са Колодово (22км от Царево) и Българи (на 17км). Село Българи е особено известен със своите нестинарски танци (бос танц на жар), провеждани по време на панаири или по време на някои празнии, като един от тях е Св. Св. Константин и Елена на 21 май. Два природни резервата, "Силкосия" и Тисовица, които попадат в границите на природен парк Странджа, се намират съответно на юг и на запад от село Българи. Там може да се видят дървета на около 200-годишна възраст. Друга атракция в района е село Градище, където са открити тракийски могили. На няколко километра на север от Резово се намира живописния резерват Силистар.

Връзки към забележителности в близост до Резово:
Силистар - 0.27 км.; Река Резовска - 4.76 км.; Река Велека - 5.86 км.; Беглик Таш - 37.91 км.; Река Ропотамо - 40.01 км.;

Настаняване: Къщите за гости в Резово са малък брой в сравнение с близките морски курорти и градове на север. Въпреки това сравнително лесно може да се намери квартира поради факта, че Резово не е много популярна туристическа дестинация, особено по отношение на настаняване там. Цените в селото са ниски.

Заведения: Има малък рибарски ресторант, който е отворен целогодишно. Няколко бара и заведения отварят през Юни и затварят през Септември.

Транспорт: Няколко автобуса дневно свързват Резово с Ахтопол и Бургас.

Къмпинги близо до Резово:
Силистар - 0.17 км.; Делфин - 11.81 км.; Нестинарка - 18.94 км.; Арапя - 23.37 км.; Юг - 27.98 км.;

Плажове близо до Резово:
Силистар - 0.12 км.; Листи - 1.38 км.; Липите - 3.19 км.; Устието на Велека - 5.87 км.; Делфин - 12.10 км.;

Други курорти в близост до Резово:
Синеморец - 5.14 км.; Ахтопол - 10.24 км.; Варвара - 14.11 км.; Царево - 21.05 км.; Лозенец - 26.59 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.