На Море

Синеморец


Карта на местоположение: Синеморец
Разстояние от Синеморец до най-близкото летище: 95 км.

Местоположение: Село Синеморец е бързо разрастващ се курорт, отстоящ на 6 км. южно от град Ахтопол. В рамките на Синеморец има два красиви плажа. Северният представлява тясна ивица пясък, граничеща с устието на река Велека. Той е по-слабо населен поради по-трудния си достъп с кола по черен път и е предпочитан основно от младежи, нудисти и хора търсещи спокойствие. Южният плаж на Синеморец е по-широк, разположен е до остри скали и е известен като Бутамята. Последният е доста по-населен и удобен за туристите поради лесния достъп по асфалтов път и наличието на две големи заведения на самия плаж.

История: Преди падането на комунистическия режим през 1989 г., селото беше част от граничната зона поради близостта си до Българо-Турската граница и достъпът на туристи не беше разрешен. Въпреки че в Синеморец все още могат да се видят традиционни къщи на местни хора, след отпадането на ограниченията красивата и девствена природа на района привлича богаташи, които изкупуват най-атриктивните парцели и строят там луксозни вили и семейни хотели. Постепенно селото прераства в модерен курорт от средна ценова категория за настаняване и храна, които като цяло са малко по-скъпи от съседните населени места на морето - град Ахтопол на север и граничното село Резово на юг.

Забележителности: Синеморец лежи в полите на планината Странджа, по средата на природен резерват и защитена местност, което само по себе си го прави атрактивен за природолюбителите. Няколко километра на юг по пътя за село Резово се намира прекрасния плаж Силистар, който само за няколко сезона стана изключително популярен за туристите. Плажът е тих и с чудесен пясък и е предпочитан от семейства с деца поради своето спокойствие и кристално чисти води. В последните години плаж Силистар беше доста култивиран и вече има спасители и заведения. Водите в близост до скалите по краищата на плажа предлагат на любителите и професионалните гмуркачи чудесен изглед към морската фауна.

Връзки към забележителности в близост до Синеморец:
Река Велека - 0.75 км.; Силистар - 5.07 км.; Река Резовска - 9.79 км.; Беглик Таш - 32.76 км.; Река Ропотамо - 34.86 км.;

Настаняване: Част от къщите Синеморец предлагат настаняване на квартирни начала. Има и няколко семейни хотела, като по-популярни са Вила Филаделфия (където предлагат и турове за наблюдаване на птици в природен резерват Странджа), Синята Акула и Доминго. На самия плаж Бутамята е разположен и голям четиризвезден хотел - Бела Виста Бийч Клуб.

Топ хотели:

Заведения: Повечето хотели в Синеморец имат собствени ресторанти. Освен тях, по подобие на повечето морски курорти, има много заведения из целия курорт.

Транспорт: Всекидневно има няколко автобуса от Ахтопол до Синеморец, въпреки че разстоянието от 6 км. между двете може да се мине и пеш покрай тесния живописен път.

Къмпинги близо до Синеморец:
Силистар - 5.15 км.; Делфин - 6.72 км.; Нестинарка - 13.83 км.; Арапя - 18.26 км.; Юг - 22.89 км.;

Плажове близо до Синеморец:
Устието на Велека - 0.72 км.; Липите - 1.97 км.; Листи - 3.79 км.; Силистар - 5.12 км.; Делфин - 7.01 км.;

Други курорти в близост до Синеморец:
Ахтопол - 5.10 км.; Резово - 5.14 км.; Варвара - 9.02 км.; Царево - 15.96 км.; Лозенец - 21.48 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.