На Море

Созопол


Карта на местоположение: Созопол
Разстояние от Созопол до най-близкото летище: 31 км.

История: Град Созопол се намира на 31 км югоизточно от Бургас и на 421 км югоизточно от София. Градът е разположен на малък скалист полуостров в най-южната част на Бургаския залив. Стометрова ивица земя свързва със сушата старата част на града. След 1925 г. Созопол се разраства към местността Харманите и днес обхваща значително по-голяма площ на същинската суша.

История: Първите селища са на тракийските племена нипсеи и скиримияни. През VII в. пр. Хр. се заселват гръцки колонизатори, които наричат града на името на бога на изкуствата Аполон. Аполония се развивала главно като търговски център за мед, восък, жито, вино, зехтин, маслини, тъкани, накити и съдове от глина. Многобройните наход ки свидетелстват, че това малко градче е било търговският център на цялото тогавашно Черноморие. Много по-рано, през XIII в. пр. Хр., тук спират аргонавтите, предвождани от Язон, Херакъл и Орфей. Страстта за пътешествия и откривателство кара тогавашните жители на Аполония да пътуват, да търгуват и да основават нови колонии. Така са построени Анхиало и Пиргос, Термополис и Аетос. Градът влиза в създадения от Перикъл съюз на морските градове-държави. Аполония често влиза в разпри по икономически и политически въпроси с дорийските граждани на Месамбрия, водят се дори и войни. По това време е заселен главно остров Кирик. Аполония търси помощ от Филип Македонски при набезите на скитите, влиза за 30 години в границите на македонската държава по времето на Александър Велики, постоянно бива нападана и се отбранява от набезите на множество номадски племена, нахлуващи от север и запад. Градът пада под римско владичество през I в. пр. Хр. и е доста разрушен от войските на Марк Лукул. Интересно е, че римляните възстановяват бързо разрушенията, построяват нови храмове и поръчват 13-метрова статуя на Аполон, която била изваяна от скулптора Каламис. Статуята е отнесена в Рим като образец на изкуството от тази римска провинция. Още през VI в. пр. Хр. Аполония сече свои монети. Римското господство осигурява 3 века спокойствие, до масовото нахлуване на варварски племена. Едва в средата на V в. градът влиза в пределите на Византия.

По времето на кан Крум е в пределите на България и подобно останалите морски градове, често преминава във византийско владение. През средните векове запазва статута си на областен град. Силно е засегнат в средата на XIV век при нападение на генуезката флота. По-късно е превзет и продаден от рицарите на Амадеус Савойски. След дълга обсада градът пада под турска власт през 1453 г. Оттогава в него се строят само дървени къщи, най-старите образци от които могат да се видят и днес по уникалните му стари улички. Созопол посреща Освобождението като малко рибарско селище. По-късно градът става най-големият риболовен център на Черноморието, развива се курортното дело. На север се намира прочутият Царски плаж. Закътан между скалите на юг от града е Райският плаж, а още по на юг - Каваците. Плажът Харманите е непосредствено на юг от “новия” град. През 1993 година тук беше разкрит древен некропол, разкопките на който продължават и днес.

Созопол - църква Света БогородицаЗабележителности: Забележителностите в Созопол са много, но нито една не може да бъде разглеждана отделно от другите, тъй като градът действа ансамблово на посетителите. Старинните църкви от епохата на Възраждането “Св. Зосим” и “Св. Богородица”, къщите на: Димитър Ласкаридис (XVII в., сега художествена галерия), търговец на риба, Ана Трендафилова (къщата със слънцето), Куртидис, Лина Псарианова (сега е ресторант “Стената”), баба Кукулиса Хаджиниколова, където се помещава редакцията на вестник “Стършел”, Метрополиев (сега медицински център), Креаноолу и др. Старите сокаци с калдъръмена настилка и високите огради, пред които седят и бъбрят бабите, плетат дантели и продават сладко от смокини, са части от един цял комплекс с тривековна давност. Интересно място за посещение е богатият археологически музей, картинната галерия.

Тук в началото на септември всяка година се провежда големият международен фестивал на изкуствата “Аполония”.

На север се намира село Черноморец, който опира до къмпинг "Градина". Северно от него има чудесни скалисти носове, на юг - река и тръстики над човешки бой. Тук има стара църква, къмпинг "Черноморец", почивни станции и много частни квартири.

Нещо подобно на фиорди има на юг от Созопол. Тук брегът е особено висок и насечен от прииждащите вълни. Има много уединени заливчета.

Над града се намира вр. Бакърлъка (376 м), а на около 20 км на юг - устието на р. Ропотамо. Има биосферен резерват, къмпинги, наблизо е и прочутият Змийски остров.

Созопол - новия градВръзки към забележителности в близост до Созопол:
Алепу - 7.16 км.; Река Ропотамо - 11.19 км.; Беглик Таш - 13.15 км.; Поморийско Езеро - 17.64 км.; Нос Емине - 35.75 км.;

Настаняване: Квартири могат да се намерят и в старата и в новата част на града. Хотел "Диаманти" и Арт хотел в стария град са едни от реномираните. Къмпингите около Созопол, в които по правило почиват много туристи са: “Каваците”, “Смокиня”, “Веселие”, “Златна рибка” и “Градина”. В тях има бунгала от различна категория, места за каравани, палатки и коли. Цените са съвсем умерени, обслужването и хигиената са добри.

Созопол Топ хотели:

Заведения: Традиционни са крайбрежните ресторантчета, малките частни заведения в старата и новата част на града, множеството павилиони за продажба на риба, пицариите и закусвалните, пръснати из всички къмпинги. Интересни заведения са “Вятърната мелница”, “Механа Созопол”, таверна “Свети Иван”, “Ксантана”, “Нептун” и “Кирик”. Интересни са някои от тях, построени върху къщи след обстойни археологически проучвания и реставрации, като “Стената”, чиито подземия се били използвани за склад за зърно в древността и “Кладенецът”, на мястото, където извира питейна вода, захранвала водопровода на града. Цените на храната в ресторантите са високи, по-умерени - в къмпингите и крайбрежните ресторанти. Има много магазини за продоволствия и хубави пазари. Икономичните туристи могат да се снабдят с прясна риба направо от рибарите на кея на пристанището.

Транспорт: Регулярни автобусни линии свързват Созопол с град Бургас. По същата дестинация има и маршрутни таксита.

Къмпинги близо до Созопол:
Златна Рибка - 2.16 км.; Каваци (Каваците) - 2.34 км.; Смокиня - 2.93 км.; Веселие - 3.69 км.; Градина - 4.16 км.;

Плажове близо до Созопол:
Царски плаж - 3.39 км.; Алепу - 7.05 км.; Вромос - 8.26 км.; Аркутино - 9.54 км.; Устието на Ропотамо - 11.14 км.;

Други курорти в близост до Созопол:
Дюни - 5.15 км.; Черноморец - 5.52 км.; Поморие - 16.74 км.; Приморско - 17.17 км.; Крайморие - 17.50 км.;© 2010 - 2019 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.