На Море

Шабла


Карта на местоположение: Шабла
Разстояние от Шабла до най-близкото летище: 66 км.

Местоположение: Град Шабла се намира на около 24 км южно от границата с Румъния, 66 км северно от Варна и 536 км северозападно от София.

История: В района е имало древно тракийско селище, по-късно - гръцка колония, а още по-късно в близост до нос Шабла се изгражда римският град Кария с пристанище. В ранновизантийско време също е имало оживена търговия и занаяти. По-късно градът запада и остава само рибарското селище. Освен риболова и занаятите, свързани с морето, той е известен със селскостопанската си продукция. Недалеч от Шабла, край с. Тюленово, има нефтено находище, което дава поминък на част от жителите на града днес. Шабла е обявен за град през 1969 год.

Забележителности: Археологическите разкопки на нос Шабла (на около 5 км източно от града) са най-интересният обект за посетителите на града. Тук ясно си личат основите на древната римска крепост, която макар и миниатюрна, е била важно място за търговия с другите пристанища на Черноморието. На 3 км от града се намира Шабленското езеро, което е чудесно място за риболов и отмора. Тук гнездят над 100 000 диви гъски.

Близо до града е язовир “Езерец”. Близо до рибарското селище Крапец (на 16 км североизточно от града) има къмпинг на име Карвуна, който в последните години е недействащ. Още по на север се намира и Дуранкулашкото блато, известно като резерват на множество блатни птици, част от които са записани в Червената книга на видовете в България. На големия остров в Дуранкулашкото блато бяха разкрити останките от най-голямото енеолитно селище в Европа; открити са много ценни находки от различни периоди на човешката цивилизация. Тук има и къмпинг. Съвсем близо до Шабла се намира и яхтклубът, от който стартира ежегодната яхтрегата по Черноморието.

В града има старо читалище, музейна сбирка и малка картинна галерия. На 24 май тук има голям празник на народното творчество с песни, танци и изложби на занаяти. Плажът на Шабла е чист и приятен за почивка.

Връзки към забележителности в близост до Шабла:
Нос Шабла - 5.17 км.; Яйлата - 10.96 км.; Тауклиман - 13.93 км.; Дуранкулашко езеро - 14.67 км.; Нос Калиакра - 20.13 км.;

Настаняване: В Шабла има малък хотел “Дружба” с около 60 места, множество частни квартири и къмпинг.

Заведения: Освен в ресторанта към хотела в последните години Шабла предоставя достатъчна възможност за хранене в малките частни ресторантчета и снекбарове. Има магазини за продукти и крайпътни каравани, будки за закуски. Може да се закупи евтино и селскостопанска продукция от местни производители.

Транспорт: Шабла е свързана с автобуси с Варна през Каварна и с Добрич. Пътят до нея от Варна е първокласен и извежда към румънската граница на север.

Къмпинги близо до Шабла:
Добруджа - 4.95 км.; Карвуна - 11.74 км.; Космос - 18.07 км.; Свети Георги - 27.74 км.; Леско - 42.32 км.;

Плажове близо до Шабла:
Шабленска Тузла - 5.08 км.; Езерец - 6.81 км.; Карвуна - 12.38 км.; Болата - 18.31 км.; Дуранкулак - 19.85 км.;

Други курорти в близост до Шабла:
Крапец - 10.26 км.; Русалка - 13.77 км.; Каварна - 20.17 км.; Балчик - 33.23 км.; Албена - 41.93 км.;© 2010 - 2018 НаМоре.eu - морските курорти на България и хотелите по Българското черноморие. Всички права запазени.